صدور مجور گلخانه
از آنجا که کشاورزی در دهه های اخیر رو به روندی نوین با بهره گیری از متد و تکنولوژی های روز روی آورده است، صنعت گلخانه و تولید گلخانه در مقایسه با کشت های فضای باز توانسته است راندمان تولیدی با هزینه های کمتر و مصارف بهینه در انرژی (آب، برق، گاز) را به خود اختصاص دهد.
لذا در این راستا قبل از شروع هرگونه عملیات مربوطه به اخذ مجوز گلخانه و همچنین عملیات اجرایی آن می بایست از هزینه های اجرای گلخانه و همچنین وام های موجود در راستای احداث و اخذ مجوز گلخانه مطلع شد.
طی سال های گذشته تغییرات زیادی در قوانین و ضوابط اخذ مجوز گلخانه بوده است. شاید شما در خصوص حداقل زمین مورد نیاز و حداکثر بنای زیر کشت آن زمین چیزهایی شنیده باشید. به طور مثال برای زمینی 5000 متری حدودا 4000 متر به شما اجازهی احداث گلخانه و بنای زیر کشت بدهند. اما در سال اخیر این شرایط تغییر کرده و قوانین جدیدی در خصوص احداث گلخانه وضع گردیده است. پس برای دانستنی های بیشتر و آشنایی با مراحل اخذ مجوز گلخانه و احداث گلخانه با ما همراه شوید.
چه مقدار از زمین به احداث گلخانه تعلق میگیرد؟
طبق قوانین وضع شده حدودا 75 درصد از مساحت کل زمین برای احداث گلخانه های متوسط و بزرگ مقیاس در نظر گرفته می شود. برای مثال زمینی به اندازه 1 هکتار اجازه ساخت 75000 متر مربع گلخانه را دارد.
آیا در کنار گلخانه می توان بنا و استخر هم احداث کرد ؟
در جواب به این سوال باید بگوییم که بلی، متناسب با اندازه گلخانه شما در مراحل اخذ مجوز گلخانه، جواز تاسیس گلخانه متراژی جهت احداث ابنیه و استخر ذخیره آب تعلق میگیرد. طبق مثال قبلی در هر هکتار گلخانه بنا های به مجموع 355 متر مربع و استخری به حجم 500 متر مکعب به گلخانه شما اختصاص پیدا می کند.
حالا که اطلاعات پایه از مقدار زمین مورد نیاز احداث گلخانه می دانیم، بهتر است به نحوه و چگونگی اخذ مجوز گلخانه بپردازیم.
اخذ مجوز تاسیس گلخانه
بتدا باید بگوییم که مجموعا گلخانه به دو جواز تاسیس گلخانه و بهره برداری گلخانه تقسیم می شود که در ابتدا جهت ساخت و احداث گلخانه باید به جواز تاسیس گلخانه پرداخت. حالا سوالی که پیش رو داریم این است که جهت اخذ مجوز گلخانه به کدام سازمان می بایست مراجعه کرد؟ آیا باید درخواست را از طربق سامانه های الکترونیکی ارسال کنیم و یا می بایست به صورت حضوری مراجعه کنیم؟
در ابتدا قبل از هر عملی در اخذ مجوز گلخانه می بایست جهت مشخص کردن زمین خود با مراجعه به سازمان جهاد کشاورزی و سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان و شهرستان مربوطه خود، نسبت به درخواست نقشه UTM زمین به همراه مختصات ها در قبال درخواست جواز تاسیس گلخانه و دریافت مهر و امضای مهندسین نقشه کش معرفی شده از سوی سازمان مذکوره اقدام فرمایید. پس از انجام مراحل بازدید کارشناسان، نقشه برداری و امور طراحی نقشه زمین حالا نوبت به انجام امور اولیه درخواست مجوز تاسیس گلخانه می رسد. در سطر پایینی به مدارک مورد نیاز صدور جواز گلخانه خواهیم پرداخت.
بخش اول: مدارک عمومی
- اصل و تصویر شناسنامه و کارت ملی متقاضی برای اشخاص حقیقی
- یک قطعه عکس ۴*۳
- تصویر پایان خدمت یا معافیت برای مشمولین نظام وظیفه
- تصویر آخرین مدرک تحصیلی
- اصل و تصویر اساسنامه و تاییدیه ثبت شرکتها برای اشخاص حقوقی
بخش دوم: مدارک اختصاصی
- فرم تکمیل شده در خواست توسط متقاضی
- گواهی تعهد با مهر و امضا دفاتر اسناد رسمی
- ارائه نقشه UTM به همراه مختصات جغرافیایی
- مدارک مربوط حق آبه، پروانه بهره برداری از چاه و یا هر گونه مدارک و اسنادی دال بر تامین آب مورد نیاز گلخانه
توجه** اگر آب مورد نیاز گلخانه توسط چاه تامین میشود، متقاضی باید پروانه بهره برداری چاه خود را ارائه بدهد و این پروانه باید حتما اعتبار داشته باشد اما اگر آب مورد نیاز گلخانه از، قنات رودخانه و… تامین میشود صرفا تاییدیه اداره آب شهرستان و شورا و یا جهاد کشاورزی آن شهرستان کفایت میکند.
- مدارک مالکیت قانونی زمین جهت دریافت مجوز احداث گلخانه
- آزمون آنالیز آب و خاک معتبر
- ارائه طرح توجيه فني، اقتصادی و مالی تهیه شده توسط مهندس مشاور دارای صلاحیت از سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور یا سازمان نظام مهندسی کشاورزی
- سند رسمی 6 برگ یا تک برگ(بنابر گفته کارشناس صدور پروانه در نظام مهندسی در صورتی که سند از نوع شش برگ باشد، اخذ استعلام از سازمان امور اراضی انجام میگیرد اما اگر سند از نوع تک برگ باشد نیازی به استعلام نخواهد بود)
- ارائه اجاره نامه رسمی غیرقابل فسخ به مدت ۱۵ سال به همراه تصویر آن در مورد اراضی استیجاری
توجه** اجاره نامه می بایست در دفاتر اسناد رسمی تنظیم گردد همچنین قراردادهای اجاره در اراضی ملی و دولتی از شروط این تبصره مستثنی و تابع ضوابط و مقررات مربوط می باشند.
- زمینهای اصلاحات اراضی مفروز الرعيه
- زمینهای واگذاری از طریق کمیسیون ماده ۳۱ و ۳۲ واگذاری اراضی ملی و دولتی
- زمینهای اوقافی به شرط موافقت کتبی سازمان اوقاف
- زمین های وابسته به آستانه ای (آستان اماکن متبرکه و زیارتگاه ها)
توجه: شرط دریافت تاییدیه امور اراضی و نظام مهندسی در خصوص زمینهای مشاع ، رضایت سایر مالکین زمین از اقدام شما جهت تاسیس گلخانه می باشد.
استعلامات برای دریافت مجور تاسیس گلخانه
- برای دریافت این مجوز، هیچ مجوز پیشنیازی لازم نیست. اما باید استعلاماتی را انجام دهید.
- استعلام از ضوابط محیطزیست بر اساس مفاد مصوبه 34 امین نشست هیئت مقررات زدایی مورخ 1/11/98 صرفا برای مناطق 4 گانه حفاظتشده و اخذ تعهد رعایت ضوابط زیستمحیطی برای سایر مناطق
- استعلام شرکت امور آب استان و یا شهرستان برای متقاضیان فاقد مستندات حقابه
- استعلام شرکت توزیع نیروی برق استان و یا شهرستان
- استعلام گاز
- استعلام اوقاف برای زمینهای اوقافی
تبصره های تمدید جواز تاسیس گلخانه:
تبصره ۱: تمدید پروانه تاسیس برای مرتبه سوم مشروط به ارائه آزمون دبی و EC آب می باشد.
تبصره ۲: آزمون آنالیز خاک فقط برای آن دسته از واحدهایی که کشت های خاکی دارند الزامی می باشد.
تبصره ۳: مسئولیت بلامعارض بودن اراضی معرفی شده بر عهده متقاضی بوده و عواقب ناشی از آن متوجه نامبرده می باشد.فرآیند و مراحل صدور مجوز تاسیس گلخانه (اخذ مجوز)
فرآیند و مراحل صدور مجوز تاسیس گلخانه (اخذ مجوز)
- مراجعه و نام نویسی متقاضی در پنجره های الکترونیکی معرفی شده از سوی ارگان های مربوطه و تکمیل غرم های مورد نیاز.
- تسکیل پرونده و دریافت کد رهگیری سامانه ای از سوی کارشناسان نظام مهندسی کشاورزی
- دریافت و ثبت تعهد نامه رعایت قوانین و ضوابط محیط زیست و امضا آن در دفاتر اسناد رسمی
- بررسی و مطابقت سازی مدارک ارائه شده از سور متقاضی توسط سازمان نظام مهندسی کشاورزی و اعلام نقض مدارک در صورت وجود هرگونه اختلاف از سوی کارشناسان محترم نظام مهندسی جهاد کشاورزی
- ارجا و معرفی کارشناسان مربوطه جهت تهسه طرح توجیهی فنی، اقتصادی و مالی توسط متقاظی جواز تاسیس گلخانه
- معرفی شرکت های مهندسی گلخانه جهت طراحی و ارائه دفترچه فنی (نفشه فنی) سازه گلخانه مورد نظر از سوی متقاضی
- تهیه و ارائه قرارداد نصب سازه های گلخانه ای با مهر و امضا شرکت سازنده گلخانه.
- بررسی و اعلام نتیجه هایی موافقت با صدور پروانه تاسیس گلخانه
- صدور پروانه تاسیس گلخانه با امضای مدیریت محترم سازمان نظام مهندسی کشاورزی
- صدور و پرینت جواز تاسیس گلخانه برای متقاضی
- صدور و پرینت جواز تاسیس گلخانه برای متقاضی
توجه** فقط بعد از انجام تمامی این امور متقاضی حائز شرایط برای ثبت نام وام ساخت گلخانه می شود. این ثبت نام توسط سامانه سیتا بررسی مدارک و معرفی به بانک می باشد.
نکاتی مهم درباره جواز احداث گلخانه
- مدت اعتبار جواز تاسیس گلخانه 2 سال می باشد و می بایست پس از گذشت زمان اعتبار آن اقدام به تمدید کرد.
- سازمان نظام مهندسی کشاورزی موظف است حداکثر یک ماه پس از ثبت تقاضا و تشکیل پرونده نسبت به صدور پروانه های تاسیس و بهره برداری اقدام نماید.
- زمان تعیین شده برای ارائه طرح توجيه فني، اقتصادی و مالی توسط متقاضی ممکن است به زمان صدور پروانه تاسیس اضافه شود.
- دریافت و پیگیری هرگونه استعلام و جواز غیر مذکوره ولی مورد نیاز گلخانه بر عهده خود متقاضی می باشد.
- هر گونه تغییر در نقشه اجرایی تائید شده در حین اجرا ساخت گلخانه، با پیشنهاد و تایید مهندس ناظر و تایید مهندس مشاور مربوطه با رعایت سایر قوانین و مقررات بلامانع و تغییرات ایجاد شده به سازمان نظام مهندسی کشاورزی جهت درج در سوابق اعلام می گردد.
پیشنهاد
در خلاصه بگیم که مانیکا هم می تواند فقط با داشتن یک وکالت کاری از سوی متقاضی پیگیر تمامی مراحل اولیه تا پایانی اعم از اخذ پروانه تاسیس گلخانه برای تسریع و سهولت امور شما متقاضیان باشد.